Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Hillary Clinton anunţă alocarea sumei…

Hillary Clinton anunţă alocarea sumei de 15 milioane de dolari pentru conservarea lagărului de la Auschwitz

Guvernul american va depune 15 milioane de dolari într-un fond internaţional destinat finanţării întreţinerii fostului lagăr de concentrare de la Auschwitz, a anunţat sâmbătă, la Cracovia, secretarul de stat american Hillary Clinton.

 Suma, care urmează să fie aprobată de Congresul american, va fi o contribuţie la un fond de 120 de milioane de euro, a precizat aceasta.
Secretarul de stat american a făcut acest anunţ după o vizită la fabrica lui Oskar Schindler, salvatorul a aproape o mie de evrei.
‘Conservarea lagărului de la Auschwitz este absolut necesară, deoarece generaţiile viitoare trebuie să înţeleagă că lumea nu are voie să permită ca un asemenea loc al urii şi persecuţiilor să mai existe vreodată’, a spus Hillary Clinton. Auschwitz, a adăugat ea, este, de asemenea, un ‘mijloc educativ, prin care se arată celor care se îndoiesc că Holocaustul a existat’.
Lagărul morţii de la Auschwitz, instalat în 1940 de Germania nazistă în sudul Poloniei ocupate, rămâne simbolul ororii celui de-al doilea război mondial şi a Holocaustului, acolo fiind exterminate 1,1 milioane de persoane, din care un milion de evrei.
La începutul anului 2009, premierul polonez Donald Tusk a propus unui număr de patruzeci de ţări colectarea sumei de 120 de milioane de euro într-un fond permanent destinat conservării lagărului simbol al exterminării evreilor de Germania nazistă. AGERPRES